Biohiilen valmistus ja käyttö kotipihassa – työnäytös

Tiesitkö, että pihan siivouksessa tai maiseman raivauksessa syntyneen risujätteen voi käsitellä kotikonstein biohiileksi, joka on mainio maanparannusaine esimerkiksi kotipuutarhassa?

Biohiili on erittäin huokoinen materiaali, joka varastoi itseensä tehokkaasti vettä ja ravinteita. Sen huokoset tarjoavat myös maaperän hyödyllisille pieneliöille mukavaa asuintilaa. Tämän ansiosta se toimii maaperässä eräänlaisena ”varavirtalähteenä” ja auttaa parantamaan esimerkiksi erittäin hiekkaisen maan vedenpidätyskykyä.

Biohiileksi valmistettuna esimerkiksi risujen sisältämä hiili muuttuu muotoon, jossa se säilyy hajoamatta jopa satoja vuosia. Näin ollen biohiili on myös tapa varastoida kasvien ilmakehästä sitomaa hiiltä maaperään.

Yksinkertaisimmillaan biohiiltä voi valmistaa ns. liekinalaisen pyrolyysin menetelmällä eli polttamalla risuja kartionmuotoisessa astiassa, jonka pohja on umpinainen. Astiaan syötetään jatkuvasti uusia risuja entisten hiillyttyä ja pinnalla palava liekki estää hapen pääsyn alempiin kerroksiin, jolloin hiileksi palanut puu ei pääse tuhkaksi asti. Astian tultua täyteen tai risujen loputtua sammutetaan palaminen vedellä.

Maanparannuskäyttöä varten hiili on syytä vielä ”ladata” eli liottaa ravinnevedessä (kanankakkaliuos / laimennettu nokkoskäyte tms) tai lisätä sitä vaikkapa kompostin kerroksiin. Tällöin hiili sisältää ravinteet jo valmiiksi eikä ala imemään niitä itseensä siinä vaiheessa kun se lisätään kasvualustaan.

Hiilen valmistusta kartiohiilettimellä pääset seuraamaan ja oppimaan Pohjois-Suomen puutarhamessuilla Ruukissa 17.5.2025 klo 13-15. Tervetuloa mukaan!

Hiiletysesittelyn järjestää Biohiilen aika – hanke / Maaseudun Sivistysliitto ry
Lisätietoja toiminnastamme ja biohiilestä löydät osoitteesta: www.msl.fi/biohiilenaika

Jutun teksti ja kuva: Mari Korhonen